Bockbier

’t Is weer voorbij die mooie zomer! En wat een mooie zomer was het. Wat hebben we kunnen genieten van al die mooie frisse en vooral dorstlessende bieren. Maar aan die mooie zomer komt helaas weer een eind. De herfst heeft inmiddels officieel zijn intrede gedaan en dat betekent…….. BOCKBIER!!!

Ongeveer 20 jaar geleden was dit “het” speciaalbier, doordat het één van de weinige alternatieven was op de saaie biermarkt die we toen kenden. Een markt die vooral werd bepaald door de grote pils magnaten. Maar ondanks al het geweld van al het craftbeer staat het bockbier nog steeds fier overeind. En dat is goed te zien in het aanbod. Iedereen wil een graantje meepakken van de bockbier mania. Dat brengt met zich mee dat er veel keuze is in verschillende bockbieren. Zoveel keuze, dat als je alles wilt proeven je aardig je best moet doen. Na een maandje bockbieren drinken ben ik altijd redelijk verzadigd en eerlijk gezegd wel weer toe aan andere bieren. Maar het is goed dat we bockbier eren; het is tenslotte een biertype met een vergaande historie.

Over de historie van bockbier zijn talloze verhalen te vinden, maar één verhaal komt het vaakst terug. Het bier kent zijn oorsprong in Duitsland; hoogstwaarschijnlijk in de stad Einbeck. Deze stad was in de Middeleeuwen een stad die draaide op het brouwen van bier. Bieren werden in die tijd voornamelijk naar de stad genoemd waar het vandaan kwam en zo was er het Einbecker bier. Dit bier leek in de verste verte niet op het bockbier wat wij nu kennen. Het Einbecker bier was namelijk een licht gekleurd zomerbier. Pas veel later werd er iets veranderd aan de receptuur en kreeg het de donkere kleur die wij van onze herfstbock kennen. Die naam “Einbecker” verbasterde door de tijd heen tot Einbock en uiteindelijk naar Bock zoals we dat nu kennen.

In Nederland deed bockbier pas in 1843 zijn intrede, nog voordat de gouden pilstijd was aangebroken. Dit bier werd eerst geïmporteerd, maar al snel volgde Nederlandse productie. Amstel kwam in 1872 met zijn bockbier en daarmee is Amstel het biermerk die het langst een bock produceert. Vaak wordt deze bock ook gezien als de standaard, maar als we nu kijken naar het aanbod zijn er veel verschillende bocken te vinden op de markt. Iedere brouwer wil een eigen twist geven aan zijn of haar eigen bock en dat maakt het gelukkig iets diverser. En dat is het mooie aan bier. Er is voor iedereen wel een smaak te vinden.

Normaal gesproken heeft het bruine bockbier een alcoholpercentage van 6% tot 7,5%, maar er zijn bockbieren met een zwaarder alcoholpercentage. Deze zijn te vinden onder de naam dubbelbock of zelfs nog zwaarder “eisbock”. Ondanks dat deze stijl over het algemeen wat zoetig (karamel) is met een lichte bitter, zijn er varianten met toevoeging van kruiden, specerijen en/of aromahoppen. Sommigen maken het helemaal gek en proberen met de alcoholvrije trend mee te gaan door een alcoholarme (0,5%) bock op de markt te brengen.

Genoeg variatie wat betreft de bockbieren en ik zou zeggen, probeer eens de verschillen te proeven tussen de Nederlandse, Duitse en Belgische bockbieren. Wil je een bock combineren met eten, dan is het perfect om te gebruiken bij je stoofvlees. Verhit het bier wel voorzichtig in een afzonderlijke pan en gooi het pas bij je vlees als het heet is. Anders schrikt je vlees en als we iets niet willen is geschrokken vlees. Oei, ik moet er niet aan denken.

Proost!

Bronnen:

  1. Bier in Nederland (Marco Daane)
  2. BKG Biertypen (Referentiegids voor keurmeesters en hobbybrouwers)

About the author: Yori Spitse

Yori Spitse is praktiserend biersommelier en met zijn onderneming Biergastvrij geeft hij workshops en proeverijen op locatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.