Het “vergeten” bier Pils.

Het is vrijwel niemand ontgaan. Bier is hot en steeds meer mensen geven zich over aan het mooie gerstenat. En ik geef ze groot gelijk… wat een diversiteit. Waar je ook op stap gaat, er is altijd een mooi assortiment te vinden. En waar de één zweert bij alleen maar “speciaalbier”, blijft de ander stug bij het “gewone” biertje. En dat “gewone” biertje heeft een naam, namelijk Pils. Met al die focus op al die nieuwe “speciaal” bieren zouden we haast vergeten dat pils nog steeds het meest gedronken bier is onder de bieren, waar dan ook.

En dat maakt pils net zo speciaal als elk ander bier. Ik snap best dat er mensen zijn die andere bierstijlen meer kunnen waarderen dan pils. Over smaak valt tenslotte niet te twisten. Er is voor iedereen wel een bier te vinden die in de smaak valt. Zo bevat bier alle vijf de basissmaken en met alle toevoegingen kan je het zo gek niet verzinnen of er is wel een bier te vinden die bij jou aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een chocolade-, koffie- of een gemberbier. Denk aan fris, fruitig en doordrinkbaar of een bier dat zo heftig is dat een hele avond nippen voldoening kan geven.

Maar vooral weer rond deze tijd van het jaar kan een lekker vers pilsje mij steeds meer bekoren. De temperatuur loopt weer op en dan ben ik die knallers van bieren altijd weer even zat. Een pilsje is niet zwaar, met een maximaal promillage van 5,5% en met een mooi subtiel mout- en hopkarakter niet extreem in de smaak. Er moet wel even geoefend worden, want net als bij koffie moet de gemiddelde mens even wennen aan het bittere goud.

Dat oefenen wordt ieder jaar door Ruigrok Netpanel in kaart gebracht doormiddel van een nationaal bieronderzoek. In dit onderzoek is goed te zien hoe de verhouding tussen pils en andere bieren verschuift. We drinken steeds meer andere bieren dan pils (er is tenslotte steeds meer keus), maar pils staat nog steeds fier bovenaan de lijst. De meeste mensen hebben wel een voorkeur voor een bepaald pils en die voorkeur is meestal gebonden aan de omgeving waarin men woont. Dit is mooi in kaart gebracht door Datlinq.

Zo wordt er in Overijssel het meeste Grolsch gedronken. Daar moet wel bij vermeld worden dat dit voornamelijk in het oostelijke gedeelte van de provincie gedronken wordt, waar het bittere pils vandaan komt. De rest van Overijssel houdt het voornamelijk bij Heineken, zo ook in Zwolle. Dat neemt niet weg dat er genoeg andere pilsjes te vinden zijn en dat het aanbod ruim is.

Maar als we nou kijken naar pils zelf. Oorspronkelijk komt pils uit Pilsen (Tsjechië). Dit pils noemen we ook wel Urtyp Pilsener. Urtyp pilseners onderscheiden zich door een bitterder en voller karakter dan gewoon pils. Pilsner Urquell uit Pilsen is wellicht de bekendste, maar ook zijn er Nederlandse urtyp pilsners te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brand Up of de Scheveningse Zuidwester.

Het “gewone” pils wat wij kennen is er in overvloed, maar ook hier zijn er zeker verschillen. Hou je van bitter, ga dan voor Brand of Grolsch. Wil je het wat zachter, dan is Hertog Jan meer iets voor jou. Wil je een speciaal pilsje, koop dan eens een Chateau Neuborg van Gulpener (meerdere keren bekroond als beste pils van Nederland en met zijn slanke blauwe fles zeker opvallend). Maar ook in Zwolle wordt een pils gebrouwen en wel die van Hettinga bier. Wel op kleine schaal, maar altijd leuk om eens te proeven.

Pils is een fantastische begeleider van lichte gerechten zoals een Ceasar salade, een romige pasta of asperges, maar het ultieme is toch wel Chinees. Ik kan niet wachten op mijn bordje Babi Pangang met een lekker vers koud pilsje ernaast. Dus laten we vooral pils niet vergeten, want het blijft verdomd lekker.

Proost!

About the author: Yori Spitse

Yori Spitse is praktiserend biersommelier en met zijn onderneming Biergastvrij geeft hij workshops en proeverijen op locatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.