Hij je nog blikkies?

Vaak bestaat er onterecht een negatief beeld over deze mensen, terwijl ze voorlopers en tegelijkertijd vertegenwoordigers zijn van de beste verpakkingsmethode van bier. Dan heb ik het over de dakloze medemens. Één ding wat je vaak bij daklozen ziet, is bier in blik en daarmee lopen ze voorop als het gaat om het lucht- en lichtdicht verpakken van dit vatbare product. Waarschijnlijk zit er voor hen een meer economisch aspect aan vast, maar eigenlijk zou bier veel meer in blik verpakt moeten worden.

Dat bier vatbaar is, is zeker. Het is een levensproduct (voor sommige levensbehoefte numero uno) dat op moet boxen tegen alle gevaren van de grote buitenwereld. De grote vraag van bier is; hoe blijf ik zo fit mogelijk na het verlaten van de donkere lagertanks. In een lagertank rijpt het bier tot ongekende sterkte en zodra het bier die sterkte heeft wil het eruit! Het wordt dan afgevuld op fust, fles of mini-fust (leuk woord voor blikkie).

Niet iedereen heeft een eigen bar met een mooie glimmende tap om zijn of haar eigen bier te nuttigen en daarmee komen veel mensen uit op fles of blik. Veel mensen vinden een fles mooier of in ieder geval hebben veel mensen een positiever beeld bij bier uit fles. Ook in de horeca zie je voornamelijk flesjes bier naast alle tapkranen. Maar is dit wel zo goed voor het bier? We willen het bier immers in opperste conditie houden. Het antwoord daarop is ja, het is zeker een goede verpakkingsmethode, maar je voelt het wellicht al aankomen. Er zijn betere methoden en daarin is blik toch echt wel de blikvanger.

Als we fles en blik naast elkaar zetten zijn er duidelijke verschillen. Laten we allereerst naar de vorm kijken. Een fles heeft een hals en daarmee is het lastig er twee op elkaar te zetten. Bij blik is dit geen probleem; twee of zelfs drie blikjes op elkaar is geen probleem. Daarmee hebben blikjes het voordeel dat je in dezelfde ruimte meer blikjes kwijt kan.

Maar laten we even teruggaan naar het fit houden van het bier. Bier is zoals eerder vermeld een vatbaar product en na het afvullen is het vooral vatbaar voor licht, lucht en temperatuur. Iedereen kent het advies koel en donker bewaren en dat is heel belangrijk. Temperatuur maakt voor blik of fles niet veel verschil, al heeft blik het voordeel dat het veel sneller gekoeld is (wat mij betreft een groot voordeel in dorstige tijden).

Wil je een bier voor langere tijd bewaren dan is het belangrijk dat er een constante koele temperatuur is. Een kelder zou fantastisch zijn, maar een koelkast doet ook wonderen. Met een kelder of koelkast heb je tegelijkertijd ook al het licht tegen gehouden en daarmee voorkom je dat een flesje bier lichtsmaak (kattenpisgeur) krijgt. Blik is lichtdicht en ook daarmee sluit je enige vorm van lichtsmaak uit. Tip van mij, zet je kratje bier niet in het licht, maar in een donkere kast. Ik zie nog regelmatig kratjes op een balkon, het doet bij mij alle haren recht overeind gaan staan. Vooral om het feit dat bier op een balkon in aanraking komt met alles wat de fitheid doet instorten. Lucht wordt nog wel tegen gehouden, maar ook daar is blik de meest effectieve. Het houdt gewoon meer lucht tegen dan fles met (kroon)kurk. Lucht zorgt, na verloop van tijd, dat bier gaat oxideren en een muffige papieren smaak krijgt en dat wil je niet. Je wil een fris sprankelend bier.

De conclusie is dat bier uit blik het in alle opzichten wint van de fles en daarmee zouden we onze blik moeten verruimen. Wees scherp in uw blik, maar zacht in uw oordeel. Blik heeft ook nog eens het grote voordeel dat het veel beter is voor het milieu.

Ziet u de volgende keer een dakloze met een blik bier. Loop er niet met een grote boog omheen, maar geef hem of haar een compliment , doet u beiden goed.

Proost!

About the author: Yori Spitse

Yori Spitse is praktiserend biersommelier en met zijn onderneming Biergastvrij geeft hij workshops en proeverijen op locatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.