Zon en bier

Heerlijk dat mooie weer, maar dat mooie weer heeft ook een keerzijde. Het droogt mijn keeltje sneller uit dan normaal en dat droge keeltje moet gelest worden. Nu is water het beste om de dorst mee te lessen, maar graag zoek ik naar meer smaakvolle alternatieven. Voor mij is een lekker licht biertje het ultieme alternatief en laat bier nou ook nog eens voor het grootste gedeelte uit water bestaan; twee vliegen in een klap.

Om die dorst te lessen wil je graag meer drinken en meer drinken betekent ook meer alcoholinname. Nu ben ik niet tegen alcoholinname, maar in deze zonnige tijden kies ik liever voor de wat minder zware bieren om de hoeveelheid alcohol te beperken. Lekker fris en fruitig, toch veel smaak en het liefst niet zwaarder dan 5%. En gelukkig hebben we daar tegenwoordig genoeg keuze in.

Als we aan frisse bieren denken dan denken we vaak aan witbier en laat dit bier nou perfect zijn voor dit mooie zomerweer. Heerlijk fris, met een citrus- en korianderachtig karakter. Ook de Duitse tarwebieren zijn volop verkrijgbaar. Het verschil tussen een weizen en witbier is helaas nog niet bij iedereen bekend. Het komt nog regelmatig voor dat bij het bestellen van een witbier er een Duitse Weizener op tafel komt te staan. Maar er zijn duidelijke verschillen in brouwen en ingrediënten. Het komt er op neer dat beide bieren simpelweg verschillend van karakter zijn. Zoals eerder vermeld heeft witbier een citrus en korianderprofiel. De Weizener is ook fris, maar neigt vaak meer naar banaan, kruidnagel en een vleugje vanille. Beide bieren perfect voor bij een zomerse zon.

Maar er is meer. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer Berliner Weisse en Gose bieren te vinden. Beide stijlen zijn Duits en in de basis zijn dit vrij zure bieren, maar doordat brouwers en tegenwoordig allemaal mooie hop en fruit aan toe voegen zijn ze ideaal voor warm zonnig weer. Ze zijn niet zwaarder dan 4% en zijn zeker fris. Aan de Gose wordt zelfs een klein beetje zout toegevoegd en dat klinkt misschien raar, maar zout is een smaakversterker en dat maakt een Gose erg smaakvol. Voorbeeld van een Gose is de Oedipus Swingers.

Wil je nog minder alcohol? Dat kan. Ook bieren tot 4% zijn er tegenwoordig volop te vinden. Deze vindt je onder de naam Session (niet te verwarren met de Belgische Saison). Session bieren zijn ontstaan in de Engelse fabrieken. Daar lustten de arbeiders wel een biertje in hun pauze. Dit zorgde er voor dat na de middagpauze de productiviteit nogal afnam. Om de productiviteit hoog te houden werd de Session Ale gemaakt;  een bier van een lager alcoholpercentage. Vaak hebben Session bieren een hoppig karakter en hebben ze veel overeenkomsten met de India Pale Ale (IPA), maar zijn ze lager in alchohol.

Wil je geen tot weinig alcohol nuttigen? Ook daarin is tegenwoordig steeds meer keus. Blijkbaar is hier meer behoefte aan en gelukkig speelt de brouwer hierop in. Vaak zijn er varianten met maximaal 0,5% alcohol, die nog steeds erg smaakvol kunnen zijn. Denk hierbij aan de CraAzy IPA van de Muifel brouwerij of aan de Playground IPA van de brouwerij van de Streek.

Al met al genoeg keuze in deze warme tijden. Mocht je lekker op verkenningstocht gaan en je hebt nog trek in meer. Ga eens op zoek naar een Oude Geuze. Een Belgische bierstijl met een fantastische historie. Een historie waarvan het zeker de moeite waard is om je als bierliefhebber in te verdiepen. Daarnaast is de Oude Geuze een bierstijl met een bijzonder smaakprofiel; gegarandeerd dorstlessend.

Proost!

About the author: Yori Spitse

Yori Spitse is praktiserend biersommelier en met zijn onderneming Biergastvrij geeft hij workshops en proeverijen op locatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.